Sverige krever innreise-ID

Mandag ble det enda strengere kontroll på grensene internt i Norden, Sverige innførte ID-kontroll av reisende inn i landet.

ID_Svensson_2015Regelen gjelder foreløpig bare ankomster med tog, buss og båt fra Danmark, og transportørene trues med bøter på opptil 50 000 kroner dersom noen ID-løse slippes gjennom. Til tross for at det foreløpig kun gjelder fra Danmark, kan man oppleve lange køer på grensestasjonene inn til Sverige fra Norge.

Også fra Norge – busselskapene opplyser at alle reisene fra Norge inn i Sverige må vise et gyldig identitetsbevis når de stiger på bussen. De som ikke er nordiske statsborgere må vise pass eller et nasjonalt id-kort, mens det for nordiske statsborgere holder med et gyldig nordisk førerkort eller et gyldig id-kort utstedt av et nordisk land.

Det er midlertidig slutt på direktetogene mellom København og Malmö, via flyplassen på Kastrup. Alle som reiser i retning Sverige, må nå bytte tog på Kastrup og gå gjennom ID-kontroll der. Reisen fra Kastrup er ifølge Expressen beregnet til å forsinkes med 20 minutter.

Kommer man fra København, kan reisen ta opptil en time lengre.

Den svenske regjeringen sier at de gjør dette for å få et pusterom og hindre at asylsøkere kan reise rett gjennom Europa uten å bli kontrollert.

Danmark frykter nå at flyktninger på vei til Sverige skal hope seg opp hos dem, og har varslet Tyskland om at Danmark har innført en tilsvarende ID-kontroll.

Les mer på nrk.no – klikk her

Les mer på vg.no – klikk her

Les mer på gp.se – klikk her

Les mer hos Sveriges ambassad Oslo – klikk her

Les mer hos Norges ambassade Stk – klikk her